Greaca, de la glorie la speranță

O nouă săptămână în proiectul România Văzută Din Tractor. Am ajuns la Greaca,  județul  Giurgiu, localitatea care în urmă cu 30 de ani era recunoscută pentru strugurii de masă. Stațiunea de cercetare și producție vini viticolă creea pe atunci soiuri extraordinare de struguri de masă. Era un pol al producției care concentra mii de oameni  în sezonul de cules. Timp de patru secole via, vinul, peștele  și culturile agricole au constituit sursa de venit a localnicilor.

Astăzi Greaca nu mai are nici vie, nici vin, nici pește. Are în schimb o locație de vis, Domeniul Greaca, un resort exclusivist. Un conac elegant plasat în mijlocul a șase domenii de vânătoare ce se întind pe o suprafață de 30.000 ha. Așezat pe un platou înalt deasupra terenurilor agricole aparținând localităților Prundu și Chirnogi ce se întind până la Dunărea aflată la 5 km.

“Domeniului Greaca rămâne singurul punct de atracție al zonei”, spune Dan Popa, administratorul locației. Peste 3 mil. de euro s-au investit în conac și facilitățile oferite turiștilor – două piscine, loc de joacă pentru copii, iar investițiile vor continua pentru că aici urmează să se ridice un cartier de vile și un teren de golf. Tarifele sunt mari, însă reprezentanții domeniului nu se plâng de clientelă, ba chiar spun că până în octombrie fiecare weekend este ocupat pentru evenimente corporate sau de altă natură. Marile companii își răsfață angajații aducându-i aici pentru a lucra într-un birou “verde”, adică în natură.

Greaca mai privește astăzi cu speranță spre singurul viticultor din zonă, Elisei Ceban, un basarabean care lucrează în construcții și a investit aici în 2,5 ha de vie inițial ca hobby. Am gustat la el două vinuri experimentale obținute din struguri de masă din soiurile Ceasla și Muscat de Italia. Omul a venit în această zonă ca pescar și a devenit viticultor. Are de gând să mărească suprafața și în viitor să-și recupereze investiția.

Vinul lui a acompaniat de minune peștele la grătar și poveștile spuse la pregătirea ciorbei de pește alături de Ion Benghe, proprietarul unei livezi de piersici.

O zi în care ne-am bucurat de informații noi, ospitalitatea unor localnici cu suflet mare, mâncare din gastronomia locală. Toate organizate și dirijate de Florian Surduleasa, primarul modest al localității Greaca, care ne-a primit după tradiția românească cu pâine și sare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *