Ferma Baciu, inspirația unui model integrat

După vizita în cultura de lavandă de la Oltenița, am ajuns într-o fermă zootehnică de elită. Încă de la poarta fermei, văd scris mare și frumos brand-ul FERMA BACIU, semn că aici se ține cont de marketing, imagine și comunicare. Am pătruns în fermă pe un drum betonat, care șerpuia până pe platforma unde sunt grajdurile. Pe Arbos l-am parcat în fața mascotei fermei – un taur și o vacă în mărime naturală. Cobor și descopăr că și pe aceste animale apar însemnele fermei. Îl văd pe domnul Alexandru Baciu, proprietarul fermei, mă urmărea deja cu privirea și aștepta să cobor. Am făcut cunoștință și am simțit că rezonăm din prima clipă. Am schimbat câteva impresii și mi-a spus direct cum vrea să ne organizăm. “Noi avem o regulă, mai întâi mâncăm și apoi filmăm”. Nu am putut să îl refuz, eram pe teritoriul său și apoi ne apropiam de ora mesei. În plus, am învățat că atunci când lucrezi în echipă, trebuie să ai grijă de oamenii cu care lucrezi. Le-am făcut pe plac și am mers la masă, undeva într-o laterală a grajdurilor, într-o zonă retrasă.  O mică clădire adăpostea un living cu masă mare de 12 persoane, un bar și o bucătărie generoasă profesională, ca de cantină.

Atmosfera s-a destins, toți cei 8 membrii ai echipei care mă însoțeau s-au așezat pe scaune și fiecare a primit apă sau cafea după preferință. Am fost anunțați că urmează să sosească ciorba și friptura. La scurt timp o doamnă drăguță a apărut cu farfuriile din care ciorba aburindă de văcuță degaja miros de leuștean  proaspăt. Imediat ce s-au așezat toate bolurile pe masă s-a așternut tăcerea, savuram în liniște. O bucată de carne macră trona în farfuria. Știam că este din rasa Mombeliarde așa că o degustam atent.

Era extrem de bine fiartă și fiecare fibră se desfăcea ușor. Am remarcat un aspect ușor mai roșiatic decât la carnea de vită obișnuită, iar gustul… de nota 10. Ciorba ne-a mers la suflet, cred că ne era și foame. A urmat o mică pauză în care am vorbit tot despre fermă, despre cum se prepară carnea premium, despre faptul că oamenii nu știu să aleagă produse de calitate. Majoritatea ne orientăm după preț, însă remarca domnului Baciu este că nici cei care își permit să mănânce sănătos și calitativ nu o fac, pentru că nu știu ce este bun și ce nu.

Trebuie să spun că brand-ul Ferma Baciu are în spate o afacere integrată, adică o afacere care are toate verigile de la producție – procesare – până la valorificare. Fermierul nostru cultivă cereale pe 3000 ha, în mare parte furaje pentru cele 1300 de vaci din rasele Mombeliarde, Charolaise, Limosin și în mică parte Angus. De la aceste animale se obține lapte, dar și carne rezultată din abatorizarea animalelor (unitate proprie) ce ajunge în cele 3 măcelării din București.     

DCIM\100GOPRO\GOPR0673.JPG

Am învățat de la domnul Baciu cât de mult contează rasa din care provine carnea pentru consum, furajarea animalelor, modul de valorificare, dar mai ales modul de preparare. La un moment dat, înainte de venirea fripturii doamna drăguță care ne adusese ciorba a venit cu un tocător de lemn pe care tronau bucăți de carne din care urma să se pregătească friptura. Opt bucăți de vrăbioară, carne macră, roșiatică, proaspătă, imaginea unei fripturi perfecte. Am vrut să văd cum se gătesc și ni s-a permis să filmăm fripturile care erau deja în cuptor. Le priveam lung în timp ce domnul Baciu ne spunea că o friptură bună trebuie gătită la temperatura camerei și niciodată imediat după ce a fost scoasă din frigider. Apoi să mai ținem cont de faptul că o friptură bună de vită, gătită medium ar trebui lăsată la grătar sau în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius timp de 2 min. pe o parte și 2 min. pe cealaltă. Condimentele se adaugă după preferință, dar evitați sarea pentru că absoarbe sucurile din carne și o întărește. A urmat să savurăm friptura, care a fost însoțită de mici și cârnați realizați exclusiv din carne de vită,… o nebunie. Friptura era previzibil că va fi gustoasă, însă micii și cârnații au depășit toate așteptările.

Să avem încredere în producătorii români. „Cumpără de la români!”

Interviul cu Alexandru Baciu îl vom difuza în emisiunea ROMÂNIA VĂZUTĂ DIN TRACTOR care va rula în perioada 13 septembrie – 29 noiembrie pe AGRO TV.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *